Hayki “Kötü Adam (Ajna)” Yayınlandı! (İnceleme)

Hayki, tüm Unique ile beraber yaptıkları “Familia”dan önce çıkacağını duyurduğu kendi ep’sini yayınladı. Albüm beklendiği gibi 6 parça (2’si remix) olarak geldi. Hayki İnstagram’da Familia için drill sound kullanacaklarını da açıklamıştı ama benim cehaletimden olsa gerek bu ep drill mi anlayamadım. İnternetten de bilgi aldım bu konuda ama bana trap’ten farklı gelmedi. Hele ki çıkış noktası İngiltere’de her tarz birbirine girmişken. Ayırdı zor oldu yani benim için. Ama söz, çok çalışıp öğreneceğim şimdi Hayki bana bu albümde ne hissettirmiş ona bakalım? 

Hayki ve Yeni Albümü; Ajna

24 Saat (prod. Hayki)

Albümü açıklarken söylemeyi unuttum, bu albümdeki her parça 24 saatte tamamlanmış. Yani Hayki bu albüme toplam (oluştururken) 6 saat ayırmış, sanırım. Bu parça da sanırım bu duruma ithafen. Ayrıca parça gerçekliği anlatıyor. 24 saat açık olan mikrofon bana bunu gösterdi. Her şeyi, her anı kaydedebilen yada başka bi’ anlamdadır ama gerçek bir anlamdadır. Çünkü Hayki arka arkaya bunu vurguluyor.Ana tema da “siz sahtesiniz”e geliyor ama zaten Türkçe Rap içinde büyük bir çoğunluk sahte. Oranını tam olarak veremem ama takriben %95 diyebilirim. Yıllar sonra yarattıkları şarkıları duymak eminim onlara nasip olmaz. Hayki için bunları duymak mümkün olacak mı? En sağlam kalemlerden ve bunun için çabaladığını söylüyor. Ben sadece benim açımdan en doğru yolda olduğunu söyleyebilirim. Gerçeklikle. ✌

Papuçlarım Nike (prod. Hayki)

Yani, beğendim. Açıkçası rakibi gösterilen adamların kesinlikle üzerinde ama nakarat mı desem ton mu desem, kulaklığımın boktan olması sebebiyle kulağımı delen tiz mi desem bilemedim sebebini ama yoruldum yahu. Lirikal anlamda verse’lere kimse bi’ şey diyemez ama sanırım nakaratı beğenmedim.

Kötü Adam (prod. Hayki)

Geldik albümün çıkış parçasına. Albümle aynı adı taşıyan bu parça biraz daha halka bilenip yazılmış gibi. Hayki de haklı, hakkı var öyleyse bile. Pek kimse durmadı yanında Hayki tt’de linç edilirken. “Bir” parçası biraz korudu, hatırlıyorum ama… Ama tam da cehaletin kalbine sokmuştu bıçağını. Öldüremeyeceğini bile bile, daha çok canını yakacaklarını tahmin etmeden belki. Şarkıda ise Scarface* (teşekkürler) filminin bi sahnesini hatırlatıyor; “kötü adama iyi geceler dileyin”. Söylemlerini anlayanlar “lan” bile demeden ne kadar sert olunabileceğini görecektir.  Ayrıca bir de ev yapımı klip çekilmiş (ayr. bknz. ev yapımı ölümsüzlük deneyleri) klibi Merve Güner çekmiş ki onu da sanırım şuradan çek diye Hayki yönlendirmiş. Geriye kalan her şey de Hayki tarafından. 24 saatte çok güzel iş. 5 senede bi’ albüm yapamayanlar varken…

Ajna prod (Hayki)

Şu da reklamım için 😀 Albümün 4. parçası daha toplama konularla, her yere değiniyor. Asil mütevaziliği gibi bi’ duygu. Adı Ajna yani baş üstünde bir çakra noktası gibi, 3. göz gibi bi’ şey. Aydınlanılıp yazılmış yani. Aydınlanan bir kötü adam. Çok şaşırtıcı değil. Daha bi’ de aydınlatmaya kalksın nasıl yakarak ışık saçarlar şaşarsınız.

24 Saat (Boom Bap Remix - EB)

Geldik remix parçalaraaa. 24 saat’in bu 2. versiyonunda prodüksiyon EB’ye aitmiş. Daha cool ve hiphop buldum ben. Boombap’ı duyunca “daha hiphop”u yapıştırırım, acımam :D. Şaka bi’ yana bu flowların bu tip bir mekanda rahat edeceğini düşünmüşler ki yapmışlar. Çok da güzel olmuş. Renk.

Ajna (Chillatolian - EB)

Beate ba-yıl-dım amk. şu gönderme olmasa daha güzel bi’ nakarat olabilirmiş ama bence. Gönderme olduğunu düşünmemin tek nedeni Hayki’nin bunun misli misli fazlasını yapabileceğine inanmamdandır. Bu arada şarkıyı dinleyerek yazıyordum, albüm başa sardı, bu 24 saatteki alt yapıya benziyormuş ya. Hemen hemen aynı vokal sample, değil mi? Neyse. Güzel şarkı. Formu tam olarak değişmiş Daha koyu bi’ duygu ama bilmiyorum… Her şey iyi ama sanırım ben Hayki’den rap müziğin suratına hatalarını vurmasını bekliyorum Misstrack verse’ü gibi. Bu parçayla ilgili değil her parçada gördüğüm, aradığım eksik. 

Bitti. Sevdiysen yada bana katılmadığın noktalar varsa (illa ki vardır) hemen şu aşağıya yaz. Bak bu çok kullanılan bir etkileşim yükseltme aletidir, buraya kadar düşmüşüm. Neyse, albüm Unique etiketi ile 1 Mayıs’ta, klip 2 Mayıs’ta paylaşıldı. Ben bu yazıyı dün yazacaktım ama erkenden davranınca hep bir hata oluyor. Dünden beri her parçayı 50’şer kez dinledim. Umarım istemeden bi yanlış yapmamışımdır. Genellikle “önce hissettiklerimi” yazıyorum. Buraya kadar gelen olduysa bana ulaşsın, ilk 3’e girene kitap hediye edeceğim. Kendine iyi bak, peace!

Kötü Adam (Ajna) Kapağı

2 thoughts on “Hayki “Kötü Adam (Ajna)” Yayınlandı! (İnceleme)

  • 25 Mayıs 2020 tarihinde, saat 09:08
    Permalink

    kardo, güzel bir yazı olmuş. Yalnız o film Scarface olacak, baba değil. Sevgiler

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir