Home Studio Kurmak

Home Studio (Ev Stüdyosu) Kurmak

Hiphop’a, rap müziğe gönül veren herkesin bir gün yolunun düştüğü, düşeceği bir konudur home studio. Çevirisi ev stüdyosu olan bu çalışma ortamının özelliği, güzelliği maliyet olarak çok ucuza gelmesidir. Tabi dolar kurunun da etkisiyle ülkede ucuz bi’ şey kalmadı ama profesyonel kayıtlar alana kadar kendinizi geliştirmeniz için ideal bir yolculuk sunacaktır. 

Sizi Geliştirecek Olan Yine Sizsiniz

Sanmayın ki böyle bir set-up kurup başına geçer geçmez rap star olacaksınız. Hayır, büyük ihtimalle ilk kayıtlarınız yıllar sonra yüzünüzü kızartacak kadar utandırıcı olacak. O yüzden böyle bir alışverişle bir yere geleceğinizi düşünmeyin. Yaptığınız tercihlerin doğruluğuna ve performansına göre daha kaliteli ses alabilmeniz, ses bilginize, stil ve rap bilginize etki etmeyecektir. Teknik alanlarda kendinizi geliştirmenize imkan sağlayabilir tabi ama yine olay sizde bitecektir.

Home Studio Bileşenleri

Eğer yukardaki konularda kendinizi hazır hissediyorsanız ve tutkunuzu somut hale getirerek bir sonraki seviyeye geçmek istiyorsanız gerekli bilgilere, sırayla satın alınacak aygıtlara bakalım. Ha, bi’ de ufak bir detay; paranız da hazırsa…

Referans Kulaklık

Kulaklıklar bırakın home studio’yu müzik sever herhangi bir kimsenin de vazgeçilmezidir. Ama madem yarı profesyonel bir ortamda müzik yapmaya başlayacağız, diğer ekipmanları alana kadar müzik dinleyebiliriz. Hatta eski de olsa bir bilgisayarımız varsa, DAW programlarıyla tanışabilir, kendimizi program becerisi alanında geliştirebiliriz. Bunun için doğru sesleri almak, sesleri doğru tanımak önem taşıyor. Ayrıca bir kulaklık hem referans monitörü hem de kayıt kulaklığı görevini tek başına üstlenebilir. 

Çeşitli standartlarda kulaklıkların olduğunu biliyorsunuz. Müzik dinlemek, oyun oynamak, telefon görüşmeleri yapmak gibi pek çok alanda hizmet verirler ve bu amaçlara göre de üretilirler. Bizim kullanacağımız kulaklıklar ise müzik yapımında kullanılan kulaklıklar olmalı. Referans kulaklık olarak adlandırılan bu kulaklıkların özelliği size flat yani frekansları üzerinde oynanmamış, doğal sesi vermesidir. Kullanılan çoğu müzik kulaklıklarında müziği güzel aktarması beklenir ki burada müzik anlayışı söz konusudur. Şöyle düşünün: Zaten bass frekansları güçlü bir kulaklıkla müziğinizi yaparsanız, siz bass frekansları yeterli görebilirken dinleyiciler bass frekansları düşük bulabilir. Bu güneş gözlüğü takıp manzara çizmeye benzer. 

Burada karşımıza çıkan Behringer, Sony, M-Audio, Yamaha gibi markalar çeşitli özellikleriyle beraber modellerini sunuyorlar. Tabi imkanınız varsa gidip bir müzik markette denemeniz daha doğru sonuç verecektir. Yada kullanıcı yorumlarından yola çıkarak bir sonuca varabilirsiniz. Hi-fi teknolojisi, Açı doğruluğu gibi konuları da araştırarak maliyeti en uygun kulaklığı seçebilirsiniz.

Ses Kartı

Ses kartı ile artık müzik severler kategorisinden ayrılıyor, müzik yapanlar kategorisine ufak bir giriş yapıyoruz. Ses kartları bize dijital ortamdaki ses ve havadaki sesin trafiğini, doğrusallığını sağlıyor. Yani sizin dijitalde oluşturduğunuz sesi olduğu gibi duyabilmenize yahut elinizdeki sesi olduğu gibi dijitale aktarabilmenize yarayan bir bilgisayar donanımıdır. Daha öncesinde aldığınız ve kullandığınız kulakta size gelen seslerin nasıl değiştiğini göreceksiniz.

Ses kartları üzerine yapacağınız araştırmalar ile karşınıza çıkacak modelleri tanıyabilir amacınıza hangilerinin daha iyi hizmet edebileceğini ayırt edebilirsiniz. Yine de en fazla 2 kanallı harici bir ses kartı tercih etmeniz sizi fuzuli masraflardan alıkoyacaktır. Şayet Condenser bir mikrofon kullanacaksanız ve kullanacağınız mikrofonun bir güç beslemesi yoksa ses kartınızda 48 Volt desteği olmasına dikkat edin. Aksi halde mikrofonunuz çalışmayabilir!

Mikrofon

Geldik kendini rap ile tamamlamaya çalışacakların kilit noktasına. Evet atık mikrofonumuzu satın alıp ufak çaplı kayıt denemelerimizi yapabilir, demo DAW’lar kullanarak deneyim oluşturmaya başlayabiliriz. Bu kısma kadar aldığımız herşey gibi bu tercihimiz de setimizin değerli parçalarından biri. Ama diğerlerine verdiğinizden daha fazla bir değeri hak etmiyor. Öte yandan mikrofonlar alacağı sese göre performans veren cihazlardır. Yani benim için en iyi olacak tercih sizin için pek de iyi olmayabilir. Yine burada da deneyerek almanızı tavsiye ederim. 

Rap vokallerinizi kaydetmek üzere alacağınız bu mikrofon için de tercih kıstası olarak farklı değişkenler var. Rap yapıyoruz diye hepimizin tercihi yahut mali gücü aynı olamaz. Ama belli başlı mikrofonlar arasından da tercih yapabilirsiniz. Rode’un Nt-1’i, Behringer’in C serisi, M-Audio ve Samson gibi markaların giriş seviyesi mikrofonları işimizi görecektir. Güçlü bir stüdyo kaydı alabilmeniz için Condenser mikrofon almanızı tavsiye edebilirim ama derseniz ki sadece demo alıp kapatmak istiyorum, dinamik mikrofonlar da işinizi görecektir. Ayrıca yan ekipman olarak ses yalıtım standı, pop filter, mikroofon sehpası gibi masraflar yapmanız ses kalitenizin de artmasını sağlayacaktır.

Bilgisayar ve DAW Programları

Şu ana kadar şarkılarımızı yapabileceğimiz bir stüdyoya yetecek malzemeyi topladık ama kullanacağımız bilgisayar ve program da önemli. Buraya kadar bir bilgisayarınızın olduğunu farz ettim ama eğer yoksa bu maddeyi başa alabilirsiniz. Keza DAW programları konusuna da öncelik vermeniz mantıklı olacaktır. Sadece kayıt için kullanılacak sistemlerde Cubase, Logic, Ableton tercih edilebilir programlarken; Alt yapı işleri için ise Fl Studio mantıklı bir tercih olacaktır.

Midi Klavye

İşin buradan sonraki kısmı ise daha çok prodüksiyon alanında kendini geliştirmek isteyenlere hitap ediyor. Bu kısımdan sonrası için de bir öncelik sırası söz konusu değil. İsterseniz klavyeden önce referans monitör yada mikser tercih edebilirsiniz. Ama kayıtlarınızda özgün altyapılar kullanmanız dijital platformlar tarafından önem taşıdığı için ben midi klavyeyi öne aldım ki zaten mali açından da çok zorlayıcı bir kalem değil yine de içerisinde tercih kıstası olarak bazı özellikler öne çıkıyor. Hedefiniz ve ayırabileceğiniz bütçeye göre birini tercih edebilir yahut hiç almayarak altyapı edinme yoluna gidebilirsiniz.

Ses Mixeri

İnternete stüdyo yazınca çıkan ilk fotoğraf, üzerindeki yüzlerce switch ile başındaki insana kendini pilot hissettiren mikserler. Mikserler aslında bir rap kaydı için çok büyük ehemmiyet arz etmezler ama mikseri olan bir set kendi sesiniz üzerinde söz sahibi olmamızı sağlar. Gerek dip sesler gerek ses frekansları üzerinde etki oluşturan bu aygıt aynı zamanda ses kartı olarak da hizmet edebiliyor. Diyeceksiniz ki madem öyle bir imkanımız vardı neden ses kartı yerine böyle bir cihaz almadık? Ses kartı performansını mikserimiz de olacak diye şaibeli bırakmak istemedik çünkü. Nitekim çok güzel performans vermeyecekleri de kesin. O yüzden ikisi bir arada almak yerine ayrı ayrı almak daha mantıklı olacaktır. 

Referans Monitörü

Referans monitörü adını verdiğimiz bu hoparlörler size çalışmanızı olduğu gibi dışarıdan aktaran ses aygıtlarıdır. Bu cihazları burada en sonda kaleme alma sebebim iyisini almak istediğinizde ciddi maliyetler oluşturması. Tabi 5+1 gibi müzik setlerini kullanarak müziğinizi dinleyebilirsiniz ama o zaman da referans alınamayacak sesleri muhattap almak söz konusu olacaktır.  O yüzden en sona erteleyerek iyi bir tercih yapmanızı tavsiye ederim. Burada ne kadar fazla ses verdiğine, büyüklüğüne değil; referans kulaklığımızda olduğu gibi flat performans vermesine, açıları ve doygunluğu doğru iletmesine dikkat etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir